Mr racing

Blogista

Vinkkejä maailman ympäri autolla matkustamiseen

Jos haluat suunnata matkalle ympäri maailmaa, käydä katsomassa harvinaisen kauniita nähtävyyksiä, ajella kiiltäviä asfalttiteitä tai mennä minne sydän milloinkin näyttää, voi auto olla hyvä valinta matkustustavaksi. Se voi myös olla hyvin haasteellinen kokemus riippuen siitä, kuinka paljon maailmaa ajoit kerralla nähdä. Tässä kuitenkin vinkkejä miten autolla voi matkustaa maailman ympäri ja mitä matkaa suunnitellessa kannattaa muistaa.

Reitti

Reitti on määrättävä etukäteen tarkkaan. Autolla matkustaessa tietenkin reitti on suunniteltava teiden mukaisesti, mutta koska tiet risteilevät kaikkialla maailmaa, ei tämän tulisi olla liian vaikeaa. Koeta kuitenkin välttää sodan runtelemia maita, jos maassa soditaan paraikaa, ei maahan yleensä edes päästetä turisteja. Kehitysmaissa mutta myös kehittyneiden maiden syrjäisillä alueilla voi tietolla huonosti ylläpidettyjä eikä ne välttämättä edes muistuta länsimaalaisia asfalttiteitä ollenkaan.  Joidenkin maiden välillä ei myöskään ole teitä, joita pitkin ajaa, joten näihin rajanylityksiin sinun on varauduttava erikseen. Joskus voit ylittää vesialueita lautalla tai laivalla autosi kanssa, mutta toisinaan saatat joutua hankkimaan uuden auton seuraavasta kohteesta lennon tai laivamatkan jälkeen. Muualla maailmassa tiet ovat säästä riippuvaisia, etkä välttämättä voi ajaa teillä, jotka ovat jäässä tai tulvivat. Muista siis ottaa matkasi ajankohta huomioon reittiä suunnitellessa. Muista myös, että autolla ei pääse kaikkialle, maailmassa on jo useampia kaupunkeja, jotka ovat täysin autottomia ja toiset paikat ovat rajoittaneet autojen pääsyä huomattavasti. Näihin kuuluvat esimerkiksi perintöalueet, hiekkadyynit ja asuinalueet, joihin vain asukkailla on lupa ajaa omilla autoillaan.

Ole realistinen

Ellet ole miljonääri tai äärimmäinen minimalisti, et matkusta maailmaa omaisuutesi kanssa yhdellä iskulla. Multimiljardöörinäkin maailman ympäri matkan saavuttaminen on vaikeaa. Matkaan tulee suunnitella paljon aikaa ja ellet työskentele freelancerina tai etänä, voi tällaisen matkan toteuttaminen olla mahdotonta. Tässä tapauksessa kannattaa miettiä josko voisit tehdä useamman pienemmän matkan ja käydä vain niissä kohteissa, jotka todella haluat kokea. Kun matkustat autolla, maailma on erittäin suuri paikka.

Ole realistinen

 

Ensiapu

Ennen matkaa kannattaa käydä ensiapukoulutus, jotta olet valmis, mikäli jotain sattuu matkan varrella. Harmittava tosiasia on, että ihmisiä kuolee teillä suuria määriä vuosittain. Jos joudut onnettomuuteen, voi ensiapuosaaminen pelastaa sinun, kanssamatkustajan tai sivullisen hengen.

Tietietämys

Ota tietullit huomioon ja opi, milloin tiettyjä teitä ja aikoja, kuten ruuhka-aikaa loman, festivaalien tai uskonnollisten tapahtumien aikana, kannattaa välttää. Varmista myös että sinulla on hyvä liikennetietämys jokaisesta reitilläsi olevasta maasta. Jokaisella maalla on omat liikennesäännöt ja joillakin alueilla on erityisiä muunnelmia. Varaa aikaa eri maiden liikennesääntöjen oppimiseen internetin kautta tai suurlähetystöjen kautta ja kirjoita tärkeä erot vihkoon, joka matkustaa mukanasi.

Tietietämys

Hanki kansainvälinen ajokortti

Tarvitset kansainvälisen ajokortin, jotta voit ajaa vieraissa maissa, mutta on myös tärkeää olla tietoinen siitä, että joissain maissa tämä ei riitä ja saatat tarvita muunlaisen luvan näissä maissa ajamiseen. Ota siis etukäteen selvää, mitä lupia tarvitset ja varmista niiden voimassaolopäivät ja muut yksityiskohdat.

Passi, viisumit ja rokotteet

Tee tarvittava taustatyö jokaisesta maasta, jonka kautta suunnittelet matkan aikana ajaa ja hanki niihin tarvittavat viisumit ja rokotteet. Mikäli matkustat omalla autolla, sinun on oltava tietoinen myös rekisteröintiin liittyvistä asioista. Esimerkiksi, vaikka voit ajaa Euroopassa rekisteröityä autoa Euroopan halki, tämä saattaa muuttua, kun siirryt Euroopan rajojen ulkopuolelle.

Passi, viisumit ja rokotteet

Auton valinta

Päätä, mitä autoa käytät. Sinun on ajateltava tarkkaan, miten löydät sopivan kulkuneuvon, sillä auton sopivuus riippuu monista asioista. Vuoka-autoja voi olla helpompi löytää ja vaihtaa rajoja ylittäessä sillä oma autosi ei välttämättä tule olemaan sallittu joitain rajoja ylittäessä. Tämä lisäksi voit menettää auton onnettomuudessa tai varkaudessa, mieti, voitko varautua niistä seuraaviin kustannuksiin ja viivästymisiin?

Majoitus ja parkkeeraaminen

Kaikkialla, missä tahdot majoittua, sinun on kyettävä myös säilyttää autosi. Tämä saattaa osoittautua hankalaksi tiiviisti rakennetuilla alueilla, joissa autovarkaudet ovat yleisiä. Kannattaa pysäköidä valaistulle alueelle ja muista aina lukita auto. Älä jätä autoon arvoesineitä tai piilota ne näkyvistä. Maanalaiset parkkipaikat ovat turvallisempia.