Mr racing

Blogista

Need for Speed – videopelisarja

Erilaisia ralli- ja kilpa-ajovideopelejä on ilmestynyt loputtomasti ja yksi suosituimmista pelisarjoista on Need for Speed, joka tunnetaan myös sen nimikirjaimilla NFS. Need for Speed videopelisarjan on julkaissut Electronic Arts ja tällä hetkellä Ghost Gamesin kehittämä. Sarja keskittyy laittomaan katuralliin ja erilaisiin tehtäviin. Kilpailuja ja tehtäviä suorittaessa tulee väistellä poliiseja. Sarjan ensimmäinen peli, The Need for Speed,  julkaistiin vuonna 1994. Viimeisin peli, Need for Speed: Payback, julkaistiin 10. marraskuuta 2017. Pelejä on kaiken kaikkiaan ilmestynyt lähes kolmekymmentä.

Usea merkittävä tiimi on kehittänyt sarjaa vuosien mittaan, kuten esimerkiksi EA Black Box ja Criterion Games, joka loi Burnoutin. Sarja on otettu hyvin vastaan ja on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä videopelisarjoista ja pelejä on myyty yli 150 miljoonaa kappaletta. Suosion ansiosta Need for Speed tuotesarja on levinnyt muihinkin medioihin, niistä esimerkkinä elokuva-adaptaatiot ja lisensoidut Hot Wheels -lelut. Lähes kaikki NFS-sarjan pelit käyttävät samoja perussääntöjä ja pelimekanismeja: pelaaja hallitsee kilpa-autoa eri kilpailuissa, tavoitteena voittaa kilpailu. Turnaus/ura -tilassa pelaajan on voitettava sarja kilpailuja, jotta uusia autoja ja ratoja avautuu hänen käyttöönsä. Ennen jokaista kilpailua pelaaja valitsee ajoneuvon ja onko se automaatti- vai manuaalivaihteinen. Kaikissa peleissä on jonkin muotoinen moninpeli mahdollisuus, joissa pelaajat voivat kilpailla toista vastaan jaetulla näytöllä tai lähiverkon tai internetin välityksellä. Need for Speed: High Stakes mahdollisti auton korin räätälöinnin vuonna 1999. Tämä ominaisuus on pysynyt kaikissa sen jälkeen ilmestyneissä peleissä.

Sarjan pelit eivät kaikki kuitenkaan ole täysin samanlaisia, sävyeroja peleissä on paljon, mutta myös se, mihin peli keskittyy, vaihtelee merkittävästi. Esimerkiksi joissain peleissä autoon voi tulla mekaanisia tai visuaalisia vaurioita ajon aikana, kun taas muissa peleissä autot eivät voi vaurioitua lainkaan. Jotkut pelit pyrkivät simuloimaan autojen todellista käyttäytymistä, kun taas toisissa fysiikka on anteeksiantavampi. Need for Speed: Underground peli siirtyi kilpa-autoilla luonnossa ajetuilta radoilta tuoti-/ja virityskulttuuriin ja kaupunkiralliin. Toistaiseksi tämä teema on pysynyt useimmissa Undergroundia seuranneissa peleissä.Need for Speed: Shift ja sen jatko-osa otta simulaattori lähestymistavan ja sisälsi todellisia suljettuja kiertoratoja kuten Nürburgringin ja Laguna Secan, sekä kuvitteellisia katuratoja kaupungeissa kuten Lontoossa ja Chicagossa. Ajoneuvolistaan kuuluu niin eksoottisia yksilöitä, tuunattuja autoja, erikoiskilpa-autoja kuin erilaisia urheiluautojakin. Suurin osa sarjan peleistä sisältää poliisi takaa-ajoja jossain muodossa. Joissain peleissä, kuten Need for Speed ​​III: Hot Pursuit, Need for Speed: Hot Pursuit 2 ja Need for Speed: Rivals, pelaaja voi valita ajaako rikollisena tai poliisina.Drifting ja Dragging käsitteet otettiin käyttöön Need for Speed: Underground pelissä. Nämä mekanismit ovat mukana turnaus /ura -tilassa tavallisia katukilpailuja lukuun ottamatta. Driftaus kilpailuissa, kuten Need for Speed: Underground ja Need for Speed (2015), pelaajan on voitettava muut kilpailijat keräämällä eniten pisteitä, jotka kertyy driftauksen pituudesta ja ajoituksesta. Dragging -kilpailussa pelaajan on oltava ensimmäinen maaliviivan ylittänyt auto, mutta mikäli pelaaja ajaa esteeseen tai seinään, kilpailu päättyy. Uusimmassa Need for Speed: Payback pelissä pelaajan on ansaittava tietty määrä pisteitä ja kulkea tiettyjen tarkistuspisteiden läpi voittaakseen.

Kuten kaikissa kilpa-ajo peleissä, Need for Speed -sarjassa esitellään oikeiden autojen mukaan mallinettuja autoja. Sarjan autot ovat jaettu neljään luokkaan: Eksoottiset autot, lihasautot, virittimet ja erikoisajoneuvot. Eksoottisia autoja ovat erittäin suorituskykyiset, kalliit autot kuten Lamborghini Murciélago, Mercedes-Benz SLR McLaren, Chevrolet Corvette ja Ford GT. Lihasautot taas viittaavat Ford Mustangiin, Dodge Challengeriin ja Chevrolet Camaroon, kun taas virittimet ovat autoja, kuten Nissan Skyline ja Mitsubishi Lancer Evolution. Erikoisajoneuvoihin luetellaan siviili – ja poliisiautoja, joita on saatavana joissain peleissä, kuten esimerkiksi Need for Speed: Hot Forces ja Need for Speed: Carbon joka taas tuo peliin mukaan roska-autot, taksit ja paloautot.