Moottoripyörällä on pitkälle ulottuva historia, ja se on aivan oma luokkansa Suomenkin kulttuurissa. Moottoripyörä on oiva valinta, mikäli ei ole kiinnostunut niin isosta ajoneuvosta kuten autosta, mutta haluaa isompaa vaihdetta silmään rauhallisen köröttelyn mopedilla sijaan. Sen ympärille on perustettu useita moottoripyöräkerhoja, sekä useita tapahtumia, jotka perustuvat ainoastaan ajamiselle, puhumattakaan erilaisista kisoista.

Moottoripyörän kuljettajia saatetaan pelästyä elämäntyylinsä vuoksi, vaikka kyseessä on harrastus siinä missä muukin. Vaikka talvisin näitä kaksipyöräisiä ihmeitä ei näekään moottoritien täydeltä, voi olla varma, että lumen väistyttyä tiet suorastaan tulvivat niitä. Moottoripyöräily on monille suomalaisille rakas harrastus niin aikuisten, kuin nuortenkin keskuudessa.

Yleistä

Moottoripyörä on ajoneuvo, jossa on yleisesti ottaen kaksi pyörää. Nimensä mukaisesti se on myös moottorilla käyvä ajoneuvo. Moottoripyörän pyörät ovat samassa linjassa keskenään, lukuun ottamatta mahdollista liitettävää sivukärryä, jolloin moottoripyörästä tulee kolmipyöräinen ajoneuvo. Sitä ei kuitenkaan pidetä kolmipyöräisenä ajoneuvona ajoneuvoluokituksen suhteen, sillä pyörät eivät ole symmetrisesti aseteltuja. Erityisesti nuoremmat kuljettajat käyttävät kevyempää versiota moottoripyörästä, jota sanotaan mopoksi. Mopon iskutilavuutta sekä nopeutta on rajoitettu runsaasti verrattain moottoripyörään.

Historiaa maailmalla ja Suomessa

Historiaa maailmalla ja Suomessa

Moottoripyörän historia ulottuu jo 1800-luvulle. Ensimmäinen moottoripyörä käytti höyryä polttoaineenaan 1860-luvun loppupuolella, mutta keksijästä ei ole täyttä varmuutta. Tästä kunniasta taistelivat kaksi eri miestä; Sylvester H. Roper ja Louis-Guillaume Perreaux. Nykyaikainen, moottorilla käyvä ja bensiiniä kuluttava moottoripyörä syntyi vuonna 1885. Ajoneuvon keksijöinä toimivat saksalaiset Wilhelm Maybach, sekä Gottlieb Daimler. Miehet olivat ensimmäisiä maailmassa kahdessa eri asiassa; he valmistivat ensimmäisen bensiiniä polttoaineena käyttävän ajoneuvon (moottoripyörän), sekä aloittivat ensimmäisenä maailmassa massatuotannon tuotteelleen. Euroopassa moottoripyörien tarve kasvoi eritoten 1900-luvun alkupuoliskolla käytyjen maailmansotien aikana.

Myös Suomessa moottoripyöriä on ollut jo pitkään. Vuonna 1895 mainostettiin tamperelaisessa Aamulehdessä moottoripyörää, jonka oli maahantuonut insinööri Josef Renggli. Samana vuonna ensimmäisenä suomalaisena moottoripyörän omisti insinöörit Carl Wahl sekä Peter von Nottbeck. Moottoripyöräbuumi alkoi varsinaisesti kymmenen vuotta myöhemmin, kun moottoripyörä hyväksyttiin virallisesti liikennevälineeksi. Muun muassa silloinen Stockmannin Polkupyörävarasto myi moottoripyöriä, ja merkkeinä olivat saksalainen Neckarsulmer, sveitsiläinen Motosacoche sekä ruotsalainen Nordsjernan. Vasta 1920-luvulla teollistuminen vauhditti moottoripyörien tuotannon ympäri maapalloa. Ylivoimaisesti suositummaksi moottoripyörämerkiksi kuitenkin kapusi Harley Davidson, jota erityisesti puolustusvoimat hamstrasivat kosolti käyttöönsä. Merkki on myös tänäkin päivänä hyvin tunnettu.

Moottoripyörää valitessa kuluttaja varmasti kallistaa päänsä jotakin tiettyä merkkiä kohden. Moottoripyörämerkkejä ei ole niin paljon, kuin esimerkiksi automerkkejä on. Siitä huolimatta joitakin merkkejä on noussut kiistatta tunnetuimmiksi ja kuluttajien suosimiksi. Seuraavassa kappaleessa käsitellään muutamaa hyvinkin tunnettua moottoripyörämerkkiä ja -valmistajaa.

Yhdysvaltalainen moottoripyörävalmistaja Harley-Davidson Motor Company, jo aiemmin mainittu merkki, on erityisesti moottoripyöräjengien suosima, ehkä jopa heidän keskuudessaan kliseeksi muodostunut merkki. Sen ovat perustaneet William S. Harley sekä Arthur Davidson. Ison koon lisäksi Harley Davidsonissa on oma ajoasentonsa, jossa kuljettajan raajat ovat ylhäällä edessä, kun taas samalla kuljettaja nojaa taaksepäin tuntuvasti. Moottoripyörällä on lempinimi “harrikka”.

Japanilainen Yamaha tunnetaan jo monesta tuotteestaan, kuten esimerkiksi pianoistaan, mutta se valmistaa myös moottoripyöriä. Yritys on 1800-luvun lopulla perustettu Torakusu Yamahan toimesta, mutta moottoripyöriä Yamaha alkoi valmistamaan vuonna 1955. Myös Soichi Hondan perustama yritys Honda on japanilainen moottoripyörien valmistaja. Kuten Yamaha, Honda on myös eräs suurimpia moottoripyörien valmistajia.

KTM, joka tulee sanoista Kronreif, Trunkenpolz ja Mattighofen, on itävaltalainen, vuonna 1934 perustettu moottoripyörävalmistaja. Siitä huolimatta, että yhtiö on joutunut useisiin ongelmiin konkurssin ja omistajanvaihdosten kanssa, heidän moottoripyöränsä ovat pysyneet laadukkaina ja suosittuina.