Mr racing

Blogista

Menestyneet naiskuljettajat moottoriurheilun historiassa

Autourheilussa naisia ei ole totuttu näkemään ratissa, vaan lähinnä varikkoalueen puolella, mutta menestyneitä naiskuljettajia löytyy kuitenkin ralliurheilun historiasta. Nämä naiset ovat todistaneet ettei sukupuoli ole este moottoriurheilussa menestymiseen.

Denise McCluggage – Yhdysvallat

Loistavan journalistiuransa lisäksi Denise McCluggage oli menestyksekäs kilpa-ajaja. Denise ei antanut sukupuolensa olla esteenä kilpaillessaan aikansa taitavimpien mieskuskien kanssa ja voitti Ford Falconillaan Monte Carlon rallissa oman sarjansa vuonna 1964.

Hellé Nice – Ranska

Ranskasta kotoisen oleva Hellé Nice ajoi vuonna 1929 naisten nopeusennätyksen Omega -six autolla ja oli yksi todellisista naismoottoriurheilun pioneereista. Useiden mäkiajojen ja rallikisojen jälkeen Hellé Nice kisasi viidessä suuress Gran Prix- kilpailussa Bugatti -autollaan. Myöhemmin hän ajoi myös Alfa Romeolla kunnes vuonna 1936 hän joutui pahaan onnettomuuteen São Paulo Gran Prix:ssä Brasiliassa, joka johti neljän kilpailuja seuraavan fanin kuolemaan ja lähes kolmenkymmenen muun henkilön loukkaantumiseen. Hellé sinkoutui autostaan yleisön joukkoon. Häntä luultiin ensin kuolleeksi, mutta hän heräsi koomasta kolme päivää myöhemmin.

Sabine Schmitz – Saksa

Saksalainen ammattikuski tunnetaan myös lempinimestään “maailman nopein taksikuski” sillä Sabine Schmitz on uransa aikana työskennellyt niin taksikuskina kuin kisakuskinakin BMW että Porche -talleille. Hän on myös ajanut näytösluonteisesti Nürburgringin moottoriradalla. Hänet on myös esiintynyt Top Gear -televisiosarjassa vierailevana tähtenä.

Pat Moss – Britannia

Tunnetun Fi-kuljettaja Stirling Mossin sisko Pat Moss oli ensimmäinen nainen, joka voitti kansainvälisen rallikilpailun Liège Rallin vuonna 1960 Austin Healy 3000 autollaan. Hän voitti jopa viisi Euroopan naisten mestaruuskilpailua sekä Tulip Rallin vuonna 1962 Mini Cooperilla ja Sestrieren rallin vuonna 1968.

Courtney Force – Yhdysvallat

Yhdysvaltalaisnainen on kasvanut autoiluperheessä, sillä hänen lisäkseen hänen isänsä ja siskonsa ovat kiihdytysautoilijoita. Vuonna 1988 syntynyt Courtney voitti ensimmäiset kisansa jo 21-vuotiaana kiihdytyskisojen Top Alcohol Dragster -luokassa. Hän on kisannut siskoaan, Brittanya vastaan kolmesti ja päihittänyt hänet joka kerta.

Jutta Kleinschmidt – Saksa

Saksalaiskuljettaja teki historiaa jo vuonna 1997, jolloin hän oli ensimmäinen Dakar rallissa osuuden voittanut nainen, mutta uransa kohokohta tuli vuonna 2001, jolloin hän voitti ensimmäisenä naisena rankkana pidetyn Paris-Dakar rallin Mitsubishi Shogunilla.

Marie-Claude Charmasson – Ranska

Ranskalaiskuljettaja aloitti uransa apukuskina jo 23 vuoden ikäisenä. Marie-Claude Charmasson ajoi pienillä ralliautoilla Monte Carlossa ja myöhemmin isommilla Chevrolet-autoilla Le Mansin kisoissa, joista hän saavutti kaksi luokkavoittoa.

Lyn St. James – Yhdysvallat

Entinen pianonsoiton opettaja Lyn St. James on yksi seitsemästä naisesta, jotka ovat osallistuneen legendaariseen Indiapolis 500-moottoriurheilutapahtumaan. Vuonna 1992 hän oli kilpailun vuoden tulokas ja vuonna 2000 hän oli 53 vuoden ikäisenä kilpailun vanhin osallistuja. Uransa aikana hän on kerännyt jopa seitsemän Indie 500 tähteä. Tämän lisäksi hänellä on kaksi voittoa Daytonan 25 tunnin ajosta sekä yksi voitto Sebringin 12 tunnin ajosta.

Lyn St. James – Yhdysvallat

Shirley Muldowney – Yhdysvallat

Kiihdytysautoilija voitti NHRA Winston world points -mestaruuden, jota pidetään kiihdytysautoilun arvostetuimpana tittelinä. Vuonna 1975 Shirley valittiin ensimmäisenä naisena 10 hengen Auto Racing All-American Teamin jäseneksi.

Lella Lombardi – Italia

Formula 1 -sarjassa vuosina 1974-1976 kilpaillut Lella Lombardi on edelleen ainoa naiskuski, joka on yltänyt pistesijalle Formula 1-sarjan MM-osakilpailussa. Vuonna 1975 Lombardi ajoi kuudenneksi Espanjan Gran Prix-kisassa mutta sai vain puolikkaan pisteen, sillä kilpailu keskeytettiin onnettomuuden takia ja kaikki pisteet puolitettiin.

Michèle Mouton – Ranska

Mouton vei kolme rallin MM-osakilpailun voittoa: Portugalin rallin, Akropolis-rallin sekä Brasilian rallin ja tuli MM-sarjan kuljettajien hopealle hävittyään täpärästi Walter Röhrlille. Hänellä on myös voitto Sanremon rallista vuonna 1981 sekä Saksan rallimestaruus vuodelta 1986