Mr racing

Blogista

Kuuluisat suomalaiset Rallikuskit

Moottoriurheilu ja varsinkin ralli on Suomessa ollut suuressa suosiossa jo vuosisatoja. Ralli on kuulunut kulttuuriimme jo 1900-luvun alusta saakka. Lajin alkuaikoina laji kehittyi vähitellen ja kilpailuja järjestettiin vain harvakseltaan, sillä maailmansodat ja energiakriisi pidätteli urheilun edistymistä. Ensimmäinen oikeaksi rallikilpailuksi luokiteltu tapahtuma ajettiin Jyväskylässä Suomen autoliiton järjestämänä vuonna 1951, jonka ansiosta Jyväskylän Suurajot, tai Suomen ralli -nimellä myös tunnettu tapahtuma on kuulunut osana EM-rallia jo vuodesta 1959.

Koska ralli on ollut niin läheisesti osana elämäämme jo vuosisatoja, voisi sanoa että ralli on veressämme, eikä tämän takia olekaan ihme, että Suomessa on syntynyt niin monia taitavia rallikuskeja. Suomalaisten kuskien menestys alkoi jo 1960 luvulla ja he ovat säilyttäneet kovan tason tähän päivään asti. Nämä kuskit ovat ajan saatossa jääneet erityisesti suomalaisten mieliin ja sydämiin. Henri Toivonen ehti uransa aikana ajaa 40 rallia, joista kolme oli MM-voittoa: RAC-ralli kahdesti ja Monte Carlo kerran. Hän oli aikanaan myös nuorin MM-osakilpailun voittaja ja kellotti peräti 185 pohja-aikaa. Nuoresta Toivosesta olisikin voinut tulla huippukuski, ellei hän vain 29 vuoden iässä olisi traagisesti kuollut ulosajossa Korsikalla vuonna 1986. Lupaavan nuoren kuskin ura ja elämä katkesi surullisen aikaisin.Timo Saloselle 1985 oli huippuvuosi, jolloin hän voitti peräti viisi rallia putkeen, joka säilyi ennätyksenä 20 vuoden ajan. Samana vuonna hän nappasi myös maailmanmestaruuden. Salonen tunnetaan myös lempinimellä “Löysä”, joka juontuu siitä, että hänet tiedettiin usein ajelevan vain yhdellä kädellä. Salosella on myös 11 MM-osakilpailuvoittoa ja 257 pohja-aika plakkarissa.Timo Mäkinen todella sai Mininsä lentämään ja oli kiistatta 1960- ja 70-luvun vaihteen nopein kuski jonka ansiosta hän sai lempinimen “The Flying Finn” eli “lentävä suomalainen”. Timo kurvasi Minillä kultasijoilla niin Monte Carlossa kuin Tulppaanirallissakin. Mäkinen oli myös ensimmäinen suomalainen MM-osakilpailun voittaja ajettuaan vuoden 1973 Suomen Ralli -kisan.

Ari Vatanen kuittasi nimiinsä ensimmäisenä suomalaisen rallin maailmanmestaruuden vuonna 1981. Ari tunnetaan rauhallisena, hillittynä ja karismaattisena kuskina mutta hän todella osasi myös panna hiekan lentämään sillä hän on nelinkertainen Paris-Dakarin voittaja sekä kurvasi aavikkorallin MM-sarjan voittoon kertaalleen. Kolmen eri vuosikymmenen aikana seitsemänkertainen Suomen MM-rallin voittaja Hannu Mikkola on todella Keski-Suomen sorateiden valtias. Hän ajoi suurimmat saavutuksistaan ennen MM-sarjan alkua, ja on kerännyt palkintokaappiinsa muun muassa maailmanmestaruus pokalin vuonna 1983, viisi muuta kokonaiskilpailun palkintoa sekä yli 25 000 kilometrin mittaisen Lontoo-Meksiko-rallin kultamitali. Mikkolalla on todella ollut monipuolinen ja pitkä huippu-ura. Markku Alén voitti vuonna 1978 FIA-cupin, joka oli tuolloin epävirallinen maailmanmestaruus. Tämän lisäksi hän on kerännyt kuusi MM-mitalia ja voittanut hurjat 801 erikoiskoetta, ennätys, jonka vasta Sebastian Loeb pystyi rikkomaan syksyllä 2011. Fiatin ja Lancian ratista tunnettu  tyylikäs, karismaattinen ja nopea Alén on saanut hauskan lempinimen: Mr. Maximum Attack.Marcus Grönholm voitti urallaan kaksi maailmanmestaruutta ja 30 osakilpailuvoittoa, joka on enemmän kuin kellään muulla suomalaiskuskilla. Inkoolaiskuski voitti myös Suomen MM-rallin peräti seitsemän kertaa. Juha Kankkunen on legenda. Kankkunen saavutti kolmella eri automerkillä maailmamestaruuden yhteensä neljä kertaa ja hurautti urallaan 23 osakilpailuvoittoa ja yhden Paris-Dakar rallin. Tommi Mäkinen on ehdottomasti yksi kaikkein aikojen suomalaiskuskeista voitettuaan maailmanmestaruuden neljä kertaa peräkkäin. Legendaarisin hänen voitoistaan on vuoden 1998 kisat, jolloin Carlos Sainz ehdittiin jo julistaa mestariksi ja hänen autonsa hyytyi juuri ennen maalilinjaa, jolloin Mäkinen pääsi hurauttamaan tyylikkäästi voittoon. Mäkisen aikana mestarikandidaatteja oli enemmän kuin koskaan ennen joka tekee hänen voitoistaan entistä vaikuttavampia.