Mitkä ovat parhaat kilpa-autopelit tietokoneelle tällä hetkellä? Parhaiden ajopelien valinta tietokoneelle ei ole helppo tehtävä. Tähän vaikuttavat osaltaan niin monet tekijä, genressä ei ole kyse pelkästään graafisesta näyttävyydestä ja hiuksia nostattavasta äänimaailmasta, vaikka näistä molemmista on takuulla apua, vaan niissä on kyse imeytymisestä keskelle toimintaa, aivan kuin istuisit oikeasti kuskinpaikalla silmät kiinnittyneitä asvalttiin, joka kiitää ohitsesi 250 kilometriä tunnissa.

Laadukas ajopeli vaan tuntuu oikealta, oli kyse sitten täydellisen vaihteenvaihdon ajoittamisesta tai peräpään polkaisusta irti täydellistä luistatusta varten. Monet varhaisimmista ajopeleistä saattavat säilyä mielessämme nostalgian vuoksi, mutta ne eivät välttämättä ole ikääntyneet niin hyvin kuin luulisimme. Jos haluat hypätä kyytiin ja startata moottorin loisteliaassa ajopelissä, olipa kyseessä sitten tarkkaan harkittu simulaattori tai arcademaisempi kaahailu, tässä artikkelissa esitellään parhaat PC-ajopelit vauhdinnälkää tyydyttämään.

Ajopelit eroavat useimmista muista tietokonepeleistä niiden realistisen luonteen vuoksi. Simulaattorityyppisten rallipelien autojen hienosäätö ja ajolinjat noudattavat hyvin tarkasti todellisia esikuviaan. On tietysti olemassa vieläkin realistisempia pelejä, voit esimerkiksi oppia pelaamaan venttiä tietokoneella aivan yhtä hyvin kuin oikeillakin korteilla, mutta rallin ajaminen tietokoneella on ainakin vähemmän vaarallista aloittelijalle kuin oikean ralliauton puikkoihin hyppääminen. Jos ajat metsään, voit aloittaa aina kisan alusta nappia painamalla.

Pelaa kilpapeliä

Pelaa kilpapeliä

Forza Horizon 4

Playground Gamesin uusimmassa ajopelissä on siirrytty Australian takamailta Britteinsaarille Forza Horizon 4 -versiossa. Forzan kymmentuntinen pelikampanja vie sinut kisaamaan Skottien ylämailla, ympäri Englannin järvimaita ja läpi viehättävän vanhanaikaisten brittiläisten kylien. Kun vuodenajat vaihtuvat keväästä kesään ja syksystä talveen, myös maisemat muuttuvat samalla.

Sinun täytyy totuttautua ajamaan jokaisen vuodenajan mukaisesti, jolloin voit tuntea auton liikkeen herkät muutokset märkien lehtien päällä ja jäisillä teillä, mikä tekee sinusta tietoisemman maastosta ja pakottaa sinut hallitsemaan ympäristösi mestarillisesti, jos haluat parantaa kierrosaikojen ennätyksiä.

Voit osallistua perinteisiin kisoihin, kausittaisiin mestaruussarjoihin, yhteistyökampanjoihin, stunttihyppyihin sekä kestävyyskokeisiin monilla erilaisilla nopeilla ja tyylikkäillä ajoneuvoilla aina muokatuista pakettiautoista ainutlaatuisiin hyperautoihin. Mukana on myös James Bond -autopaketti, joka antaa valittavaksesi valikoiman legendaarisia Aston Martineita.

Dirt Rally 2

Jos et erota nuottimerkintöjä kiertokangesta, Dirt Rally 2.0 ei ole sinulle soveltuvin ajopeli. Jos haet rentoa ajokokemusta, jossa tavoitteena on päästä paikasta A paikkaan B hieman nopeammin kuin päivittäisillä työmatkoillasi, kokeile tämän pelin sijasta vaikkapa Dirt 4 -peliä. Dirt Rally 2.0 -pelissä apukuljettajasi laukoo sinulle ohjeita, numeroita ja suuntia nopeaan tahtiin, ja ellet hallitse useita erilaisia ympäristöjä ja neulansilmämutkia, törmäät varmasti puuhun ennen kuin huomaatkaan.

Dirt Rally 2.0 on anteeksiantamaton herkkyydessään. Toisin kuin rennommissa ajopeleissä, virheet ovat yleisiä ja pienikin moka voi aiheuttaa armottoman rangaistuksen. Suuret törmäykset vievät aistisi äärirajoille kuin konepellillä olisi räjähtänyt pommi. Ja jos olet juuttunut autoletkan perälle, ajopinnan heikentyminen tekee suoraa linjaa ajamisesta vaikeaa. Mutta jos tiedät mitä olet tekemässä, harva peli pysyy tarjoamaan niin todentuntuista ajokokemusta kuin Dirt Rally 2.0:n PC-versio.

Pelissä on luvassa runsaasti kolareita ja ulosajoja. Codemastersin ajopelissä ei ole tällä kertaa mukana edes tutoriaalia, vaan joudut oppimaan toistuvista matkoista sairaalaan. Pelissä ei myöskään käytetä aiempaa Your Stage -järjestelmää ratojen luomiseen, vaan jokainen kisa on luotu alusta loppuun käsin, joten omistautuneiden pelaajien täytyy opetella jokainen mutka ja kurvi muistiinsa. Tämä on ainoa keino selviytyä Dirt Rally 2.0:sta mestarina, tai sinulla ei ole toivoa päästä maaliin voittajana.

Shift 2

Shift 2 saattaa olla paras kompromissi realismin ja helpon ajettavuuden välillä tällä pelilistalla. Autojen käsiteltävyyden lisäksi peli ajattelee jatkuvasti, kuinka pelaajan täytyy suoriutua korkealla tasolla. Sen sijaan, että sinun täytyisi lukita ajonäkymä konepellille tai käyttää TrackIR-ohjainta pääsi kääntelyä varten, Shift 2 tarjoaa dynaamisen näkymän, joka muuttuu ympäristön perusteella.

Kun lähestyt helppoa mutkaa oikealle, näkymä siirtyy hieman, kun kuljettajahahmo kääntää katseensa mutkaan. Tiukemmissa kurveissa näkymä siirtyy hieman enemmän, että saat paremman ymmärryksen edessä olevasta tiestä. Mutta tämä ei tunnu lainkaan häiritsevältä, vaan se tuntuu luonnolliselta.

Ajopelit

Ajopelit

Ajattelu laajentuu jopa syväterävyyteen. Tämä on ollut valtavan ylikäytetty visuaalinen tehoste ajopeleissä, mutta Shift 2 käyttää sitä korostaakseen sinulle, minne huomiosi tulisi olla keskittynyt. Kun joku lähestyy takapuskuriasi nopeasti, kaukana olevat kohteet sumentuvat hieman samalla kun taustapeilisi tarkentuvat täysin teräviksi. Kun ajat ruuhkaisessa tilanteessa, auton kojelaudasta tulee epäselvä, mutta ympäröivät autot tarkentuvat. Se saattaa kuulostaa pelkältä kikkailulta, mutta se tuntuu yhtä luonnolliselta kuin autolla ajaminen oikeassa elämässä. Shift 2 yhdistää mainiosti hauskuuden ja tehokkaan ajosuorituksen saavuttamisen tunteen.

F1 2019

Tämä ei ehkä edusta samanlaista vallankumouksellisuutta kuin vuoden 2016 versio, mutta F1 2019 on takuulla paras Formula 1 -peli tietokoneelle. Se on maltillinen päivitys edellisvuoteen nähden, mutta tämä on peli, jossa muutokset huomaa paremmin radan ulkopuolella kuin itse radalla. Peliä ylistävissä arvioissa on tuotu laajalti esille pelisarjan tekoälyn realistisuus, mikä tarjoaa erittäin kovan haasteen, ellet sitten halua käyttää pelin runsaiden ajoa helpottavien asetusten kirjoa rennompaa ajokokemusta varten.

Mutta tämä peli loistaa todella vasta kuumien rata-ajojen ulkopuolella. Soolotehtävät, jotka suoritetaan ennen nousua varsinaisiin suuriin sarjoihin, ovat yksityiskohtainen ja tarinallinen tapa aloittaa nousu Formula 1 -sarjan maailmaan. Vaikka ne johtavatkin lopulta perinteiseen 10 kautta kattavaan kampanjaan, ne ovat mukava lisäys pelisarjaan. F1 2019 ei ole pelkästään paras peli lajissaan, vaan Codemasters on myös tunnistanut sen aiheuttaman kiinnostuksen e-urheilussa ja nostanut pelit moninpelitarjontansa keulakuvaksi.