Mr racing

Blogista

Kaikkien aikojen kilpa-autoiluelokuvat

Kilpa-autoilu on esiintynyt elokuvissa jo kauan aikaa sitten. Ne ovat usein vauhdikkaita elokuvia täynnä jännitystä, vaarallisia tilanteita ja ihmissuhteiden välistä draamaa. Kilpa-autoiluelokuvat eroavat perinteisistä action kaahailuelokuvista, jossa autot kurvailevat keskellä tavallista liikennettä. Ne ovat nimenomaan ammattiautoilua kuvaavia elokuvia, jotka sijoittuvat autoradoille ja autokilpailumaailmaan. Kilpailujen ja itse autoilun ohessa niissä esiintyy myös paljon ratojen varsilla tapahtuvaa draamaa.

Kilpa-autoilua on tulkittu monesta eri näkökulmasta elokuvan muodossa. Dokumentaariset elokuvat voivat olla tositarinaan pohjautuvia kertomuksia kuuluisista kilpa-autoilijoista. Kilpailuista kertovat elokuvat on tehty hyvin todentuntuisiksi aina koko kilpailuympäristöä myöten. Autoilu on tuotu valkokankaille myös humoristisesti kuvattuna ja animaatioina, jotka on suunnattu koko perheelle.

Kilpa-autoilua kuvataan eri juonenkääntein. Se voi olla hyvin keskittynyt itse kilpailuihin, jossa kuvataan itse kilpa-autoilijoiden intohimoa, keskittymistä, suuria tunteita ja unelmia kilpa-autoiluun. Toisissa elokuvissa keskitytään enemmän kilpa-autoilun mukanaan tuomaan ihmissuhde draamaan. Tarinat voivat myös kertoa lajin vaarallisuudesta ja riskeistä mitä kuljettajat ovat valmiita ottamaan menestyäkseen. Onhan totta, että todellisuudessakin moni kuljettaja on kuollut radalla kilpaillessaan.

Oli kilpa-autoiluelokuva minkälainen tahansa, yksi asia on varmaa, elokuvasta ei puutu vauhtia, kiperiä tilanteita ja jännitystä, mitä kilpa-autoilu tuo väistämättä mukanaan. Historiasta löytyy paljon erilaisia kilpa-autoiluelokuvia, aina klassikoista tuoreimpiin animaatioihin. Listasin alle muutaman helmen, jotka jokaisen kannattaa nähdä edes kerran elämässään.

Klassikot ja uutuudet

Kaikki muistavat Herbien, tuon sympaattisen pikku kuplavolkkarin, jolla oli herkät tunteet. Riemukupla on ehdottomasti yksi klassikko kilpa-autoiluelokuva, joka toi lajin valkokankaalle vuonna 1968. Tarina kertoo entisestä kilpa-autoilijasta, joka tippuu urallaan romurallisarjaan ja kohtalon kautta tapaa Herbien. Mukaan kuuluu tietysti myös kaunis nainen ja rakastuminen, mikä vie kaksikon mitä jännempiin seikkailuihin. Riemukuplan jatko-osia tehtiin viisi.

Herbien

Samana vuonna kuin Riemukupla ilmestyi myös todellisen tähtikaartin siivittämä Vauhtihullut. Elvis Presley ja Nancy Sinatra näyttelivät pääosia tässä NASCAR- maailmaan perustuvassa elokuvassa. Myös monia sen aikakauden kuuluisimpia kilpa-autoilijoita nähdään rooleissa kuten Buddy Baker ja Richard Petty. Elokuva on sekoitus musikaalia, autoilun draamaa, romanttista komediaa ja kuminkäryistä kilpa-autoilua.

80-luvulla Kanuunankuularalli elokuvat toivat humoristisen kuvauksen kilpa-autoilun maailmasta. Burt Reynolds ja Roger Moore tähdittävät kaikkia kolmea elokuvaa. Vaikka elokuva saikin jokseenkin huonot arvostelut kriitikoilta, saavutti se suosiota ympäri maailmaa. Myös Jackie Chan vilahti elokuvissa tehden niissä yksiä ensimmäisiä Hollywood roolejaan. Ne jäivät myös näyttelijä Dean Martinin viimeisimmiksi elokuviksi.

90-luvulle tultaessa elokuvien tekeminen alkoi olla kiinnostavampaa ja niihin saatiin lisättyä enemmän erikoistehosteita. Tom Cruisen tähdittämä Days of Thunder- Ukkosta radalla oli suuren budjetin kilpa-autoiluelokuva, joka tuotti valtavan voiton tekijöilleen. Se oli täynnä draamaa ja vauhtia. Elokuvassa esiintyi myös paljon sen aikakauden tunnettuja kilpa-autoilijoita ja Cruise tapasi tulevan vaimonsa Nicole Kidmanin.

2000-lukua tähdittivät Fast and Furious- Hurjapäät elokuvat. Niitä tehtiin loppujen lopuksi niiden valtavan suosion takia 8 kappaletta. Pääosan Vin Diesel on esiintynyt myös monissa muissa kilpa-autoiluelokuvissa. Tarina on jännittävä kertomus underground autokilpailuista, ihmissuhteista, rikollisuudesta ja kaikkien näiden maailmojen kohtaamisesta.

Kilpa-autoilu on myös päässyt lasten animaatioihin. Kuuluisin näistä leluista on Cars-Autot, joita tehtiin kolme osaa. Niin lapset kuin aikuisetkin ympäri maailmaa rakastuivat tähän elokuvaan ja se saavutti käsittämättömän suosion. Animaatioon on piilotettu paljon aikuisillekin suunnattuja vitsejä ja se saa yleisön nauramaan vedet silmissä. Lapset eivät malta lopettaa elokuvan katselua kesken, koska siinä on niin paljon jännitystä ja vauhtia. Autot elokuvasta on myös tehty todellinen tuotemerkki, ja se on tuonut kilpa-autoilun kaikkien tietoisuuteen.