Mr racing

Blogista

Apua autonvalintaan – osa 3

Uuden auton valinta on joskus vaikea valinta, jonka takia olemme koonneet tähän artikkelisarjaan vinkkejä juuri sinun tarpeitasi vastaavan auton valintaan. Ensimmäisessä osassa esittelimme uuden ja käytetyn auton ostamisen eroista, eri polttoaine vaihtoehdoista ja auton koon ja muodon valitsemista helpottavia seikkoja. Sarjan toisessa osassa kehotimme havaitsemaan, mitä ominaisuuksia autoosi tarvitset ja listasimme asioita joita kannattaa muistaa auton kustannusten osalta, niin ostohinnan kuin juoksevien kulujen kannalta. Tässä kolmannessa, ja viimeisessä osassa pyrimme auttamaan sinua uuden auton ostoprosessin viimeisimmissä päätöksissä.

Koeajo

Kun jäljellä on kaksi tai kolme vakavasti harkittavaa automallia, on aika mennä koeajamaan autot. Tässä vaiheessa sinun tulisi tietää millä moottorilla ja määrityksillä haluaisit autosi olevan, joten koeaja mallia, joka on mahdollisimman lähellä hakutoiveitasi. Pidä kuitenkin mielessä, että mikäli toivomaasi yhdistelmää ei löydy valmiina, sinun on odotettava, että auto toimitetaan jälleenmyyjälle ja eri moottori- ja vaihteistoyhdistelmät voivat muuttaa auton ajotuntumaa. Urheilujousitus ja suuret kevytmetallivanteet voivat tehdä samoin. Jos etsit sat-nav tai bluetooth -puhelinliitäntää, tarkista kuinka hyvin nämä toimivat, sillä jotkut järjestelmät ovat muita parempia. Jos olet ostamassa autoa koko perheen käyttöön, ota kumppanisi ja lapsesi mukaan koeajolle nähdäksesi, mitä he pitävät autosta. He voivat havaita ongelmia, joita et ole itse harkinnut, kuten kehnoa sisäistä säilytystilaa tai epämukavia takaistuimia. On myös hyvä ottaa mukaan kaikki suuret esineet, joita kuljetat mukanasi säännöllisesti, kuten lasten rattaat ja urheiluvälineet, jotta näet, kuinka hyvin ne sopivat takakonttiin.

Koeajo

Koeajon aikana kannattaa ajaa pitkin erilaisia teitä, asvaltista mukulakiviin ja pieniin mutkaisiin hiekkateihin. Tämä auttaa sinua tekemään kattavamman arvioinnin auton käsittelemisestä. Jotkut jälleenmyyjät saattavat lainata autoa viikonlopun yli. Tämä voi olla hyödyllistä, mutta varo ettet kiinny autoon liikaa, sillä selkeän, objektiivisen asenteen säilyttäminen on tärkeää. Koeajon painopiste tulisi tietenkin olevan itse autossa, joten älä anna myyjän hämmentää sinua liikaa puheillaan. On toki hyvä pysyä kohteliaana jos haluat hyvän diilin.

 

Hintaneuvottelu

Kun olet päättänyt, minkä auton haluat ostaa, on aika sopia hinnasta. Jotkut jälleenmyyjät ovat avoimempia hintaneuvotteluilla kuin toiset ja siksi kannattaakin kysellä eri jälleenmyyjiltä mitä tarjouksia on saatavilla muualla, äläkä pelkää jakaa näitä tietoja kyseiselle myyjällesi; he kuitenkin haluavat sinut asiakkaakseen. Mikäli valitsemasi auto on erityisen uusi tai on-demand -malli, on alennukset todennäköisesti harvassa. Tästä huolimatta sinun tulisi pystytä saamaan ainakin auton matot ja tankillinen polttoainetta tai muita pieniä lisävarusteita kaupan päällisiksi. Päätös auton ostamisesta on sitova prosessi ja monet koettavat päästä uuden auton rattiin mahdollisimman pian. Muista kuitenkin, että aika, jonka sijoitat oikean auton löytämiseen ja valintaan tulee olemaan sen arvoinen ja todennäköisesti estää väärän valinnan tekemisen. Älä siis kiirehdi. Auton ostaminen on vakava sitoumus etkä varmasti halua hukata turhaa aikaa prosessin uudelleen käymiseen heti pian uudelleen. Kun allekirjoitat sopimuksen, auto on sinun.

Toimitus

Otit sitten uuden autosi toimituksen myyntipisteeseen tai kotiisi, sen on oltava puhdas, ehjä ja kaasusäiliön tulisi olla täynnä. Kierrä auto tarkistaen kaikki kuljetuksen yhteydessä mahdollisesti ilmenneet naarmut ja lommot.

Toimitus

Lopuksi, anna myyjän tutustuttaa sinut uuteen autoosi. Hänen tulisi kertoa kuinka yhdistät puhelimesi auton bluetooth -järjestelmään, selittää kaikki tärkeät ominaisuudet ja turvalaitteet. Hyödynnä tilanne ja kysy, jos jokin tietty asia askarruttaa tai haluat jonkun näyttävän konkreettisesti, miten jokin ominaisuus toimii. Kaikki nämä tiedot löytyvät toki käsikirjasta, mutta pääset paljon helpommalla kysymällä kuin myöhemmin selailemalla paksua käsikirjaa yrittäen ymmärtää siinä olevia ohjeita. Mikäli sinulla ei ole aikaa täydelliseen esittelykierrokseen juuri sopimuksen allekirjoittamishetkellä, voit sopia jälleenmyyjän kanssa tapaamisen viikon tai kahden päähän, jolloin voitte käydä tämän kaiken läpi. Koska uudet autot ovat nykyään pullollaan uutta teknologiaa, tämä tutustumiskierros on tärkeä ja erittäin hyödyllinen. Voit oppia niksejä ja oikoteitä, joita et itse löytäisi. Nyt voit nauttia uudesta autostasi!