Mr racing

Blogista

Apua autonvalintaan – osa 2

Uuden auton valitseminen ja hankkiminen voi joskus olla raskas prosessi, varsinkin kun markkinoilla on niin monen autonvalmistajan lukemattomia malleja ja valinnan varaa on yllin kyllin. Tämän prosessin kanssa kamppaillessa voi kaikki apu tulla tarpeen ja sitä varten annamme omat neuvomme auton valintaan tässä artikkelisarjassa. Ensimmäisessä artikkelissa autoimme päättämään uuden tai käytetyn auton välillä ja bensiini, diesel, hybridi tai sähkömoottorin välillä sekä kehotimme miettimään haluamasi auton kokoa ja mallia. Tässä osassa annamme lisää vinkkejä auton valintaan jotta voit valita juuri sinun tarpeillesi sopivan auton.

Selvitä mikä on olennaista

Mikäli sinulla on karkea käsitys millaisen kokoista ja muotoista autoa olet etsimässä, mieti tarkkaan mihin autoa käytät. Jos sinulla on pieniä lapsia voi crossover-maastoauto olla sinulle täydellinen valinta, sillä korotettu istuintaso tekee lasten ja lastenistuinten asettamisen autoon paljon helpommaksi. Korkeammat istuimet ovat myös helpommat vanhemmalle väelle ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Mikäli taas tarvitset kuljettaa mukanasi paljon tavaraa, kuten työkaluja ja materiaaleja, on tavaratilan tilavuus sinulle varmasti yksi tärkeimmistä ominaisuuksista autossa. Tässä tapauksessa kannattaa tarkistaa, taittuvatko takaistuimet helposti ja tasaisesti. Iso takakontti on tarpeen myös rattaita, pyörätuolia ja isoja koiria kuskaavalle.

Selvitä mikä on olennaista

Jos tarvitset autoosi tiettyjä ominaisuuksia, kuten sat-navin, peruutustutkan ja nahkaistuimet harkitse trimmaustason autoja, jotka sisältää nämä kaikki yhdessä sillä se tulee usein halvemmaksi, kuin yksittäisten lisävarusteiden lisääminen autoon. Verkosta löytyy myös auton hankintaa helpottavia nettisivuja, joissa voit valita kaikki sinulle tärkeät ominaisuudet, koon, hintatason ja muodon, jolloin ohjelma näyttää sinulle kaikki vaihtoehdot, jotka sopivat hakuehtoihisi. Tämän lisäksi saat kaikkien autojen teknilliset tiedot, kuten teho- ja suoritusarvot sekä polttoainetaloutta ja hiilidioksidipäästöjä koskevat tiedot.

Miten tahdot maksaa?

Yli 75 prosenttia uusista autoista maksetaan jonkinlaisella osamaksulla tai rahoitussuunnitelmalla, ja koska jälleenmyyjiä rohkaistaan myymään autoja tällä menetelmällä, voit saada hyvän diilin tai alennusta jos ostat auton osamaksulla käteisen tai kertamaksun sijaan. Mikäli ostat auton jonkin sortin osamaksulla, pidä silmällä kokonaishintaa ja kuukausittaista takaisinmaksu osuutta. Pieni lisähinta ei välttämättä tunnu niin kalliilta kuukausittain maksettuna, mutta on helppo unohtaa vaihtoehtojen todelliset kustannukset, etkä välttämällä saa rahaa takaisin, kun on aikaa vaihtaa tai myydä auto. Tarkastele myös maksusuunnitelman selvityslukua, joka on usein osana rahoitussopimusta. Tämä maksu on usein paljon suurempi kuin kuukausierät, etkä omista autoa ennen kuin maksu on suoritettu kokonaisuudessaan. Varmista siis että olet tyytyväinen sopimukseen ja että pystyt maksamaan sen mikäli haluat ottaa auton omistukseesi sen sijaan että vaihdat sen toiseen sopimuksen päättyessä. GAP-vakuutuksen ottaminen osamaksulla ostaessa voi olla hyvä idea, sillä se turvaa investointisi mikäli auto menetetään kokonaan onnettomuuden, varkauden tai tulipalon vuoksi. Jos vaihdat vanhan auton osana uuden auton ostoprosessia, selvitä ennen ostoksille menoa vanhan autosi arvo jotta jälleenmyyjä antaa sinulle siitä kohtuullisen hinnan.

Miten tahdot maksaa?

Juoksevat kulut

On houkuttelevaa venyttää budjettia uutta autoa ostaessa ja kuukausittaiset takaisinmaksuerät saattavat vaikuttaa erinomaisen alhaisilta – jopa kuumilla automalleilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näiden maksujen lisäksi autoon liittyy muitakin kuluja kuten polttoainekulut ja vakuutukset. Ajoneuvovero lasketaan melko yksinkertaisella järjestelmällä, jossa otetaan huomioon hiilidioksidipäästöt, käyttöönottovuosi ja polttoainetyyppi. Ellei autosi ole nollapäästöinen malli, eli puhtaasti sähköinen tai vetykäyttöinen auto, maksat ajoneuvoveroa. Hybridi autosta saat alennusta. Mitä vanhempi auto, tulet todennäköisesti maksamaan enemmän veroa.

 

Polttoainetalous on luonnollisesti otettava huomioon. Vaikka valmistajien viralliset luvut ovat usein vaikea sovittaa reaalimaailmaan, ne toimii käyttökelpoisena mittana autoja vertaillessa. Pidä silmällä ajotietokonetta koeajon aikana realistisemman kuvan saamiseksi. Kysy myös autojen vakuutuksista, sillä tietyt mallien vakuutukset voivat maksaa huomattavasti enemmän kuin toisten.